+31 6 55 888 651 info@xecutive.nl

Na 40 jaar lang klanten helpen met het oplossen van hun IT-vraagstukken, nemen oud-directeuren Dick Zweistra en Jan Bosma afscheid van Xecutive Partners. Maar niet zonder hun meest belangrijke ondernemerslessen te delen met hun opvolgers Sven Zweistra en Paul van den Bragt. In dit blog delen zij hun beste ondernemerslessen.

1. Lever nooit in op kwaliteit

De vraag naar IT-professionals is groter dan het aanbod. En dan is het verleidelijk om iedereen zomaar aan te nemen om daardoor snel aan de grote vraag te kunnen voldoen. En om te groeien als bedrijf.

Niet doen is hier het devies. Een onzorgvuldig aannamebeleid kan je duur komen te staan in de toekomst. Een goed voorbeeld was het millennium- en eurovraagstuk. Alles wat ingezet kon worden, werd aangenomen en ingezet. Hier zijn faillissementen uitgekomen nadat in 2001 de wereld volledig veranderde na de aanslagen in New York. In die tijd zaten veel mensen op de ‘bank’. Geloof ons: dan slaap je slecht ’s nachts. Want hoe betaal je de hoge salarissen van professionals die je in een economisch lastige tijd nergens geplaatst krijgt? Dan ga je de rode cijfers in. 

Dus als wij één ding hebben geleerd is het wel het volgende: doe nooit concessies op de kwaliteit van jouw corebusiness. Wij nemen alleen mensen aan die het écht in de vingers hebben aan. Bij twijfel nemen we mensen niet aan.

Wij zijn van mening dat kwaliteit zich altijd uitbetaalt, zelfs in een heel slechte markt.

2. Ga slim om met geld

Altijd op de ‘centjes’ letten. Eerst geld verdienen dan uitgeven. Het is geen probleem om onze professionals meer dan bovengemiddeld te betalen als iedereen er maar bewust van is dat het geld wel eerst verdiend moet worden.

Vanuit dit uitgangspunt hebben wij hebben een partnermodel ontwikkeld. Onze professionals krijgen behalve een vast salaris op basis van eigen prestatie een variabele provisie plus een partner bonus. Meer hierover op onze vacaturepagina.

3. Toon leiderschap

Een goede leider zijn is een kunst. Dit is een rol waar je in kunt groeien. Belangrijk hierbij is: zorg ervoor dat je een leider bent, ga geen leider spelen.  Geef gewoon het goede voorbeeld en blijf daarbij authentiek. Je moet je leiderschap natuurlijk ook een beetje verdienen. Kwestie van doen meters maken. Dwing respect af door er te zijn, help en denk mee. Ook wanneer er problemen zijn in de thuissituatie.  

Van belang voor onze opvolgers Sven en Paul om zich hier te ontwikkelen en een eigen leiderschapsstijl te ontwikkelen. Wij blijven indirect actief voor de onderneming en zijn natuurlijk altijd vraagbaak. 

4. Geen gedoe over samenwerking: laat je ego thuis

Onze opvolgers Sven en Paul gaan samenwerken. Uit eigen ervaring weten wij dat dat niet altijd eenvoudig kan zijn. Van belang hiervoor is je ego thuislaten. Benut elkaars sterke punten en geef elkaar de ruimte. Een goede samenwerking is voor iedereen goed.

5. Stem altijd alles af. Hoe klein dan ook!

Helder communiceren is onderdeel van goed samenwerken als zakenpartners. Samen een bedrijf runnen is net als een huwelijk. En het geheim van een goed huwelijk is met elkaar blijven praten. En vooral ook: veel dingen afstemmen. Hoe klein dan ook. Van de keuze voor het aannemen van een nieuwe medewerker tot de inhoud van een bericht met een belangrijke mededeling. Stem altijd alles samen af. 

6. Houd werk en privé gescheiden

Als eigenaren en grootaandeelhouders hebben wij werk en privé altijd strikt gescheiden gehouden.

Het is echt niet nodig om naar elkaars verjaardagen te gaan of vrienden voor het leven te zijn. En ons beleid is altijd geweest: geen vrienden of familie in de zaak. Daar moet je niet aan beginnen, dit kan de relatie onder druk zetten en dat kan je dan duur komen te staan.

Wij maken hiervoor overigens wel een uitzondering als het gaat om bedrijfsovername. Hoe mooi is het als je het bedrijf kunt doorgeven overgeven aan je zoon 😉.

7. Blijf zelf actief in het IT-vak

Blijf zelf ook IT-opdrachten doen, ook als eigenaren van de onderneming.  Dat is goed voor je eigen ontwikkeling en zo houd je feeling met de realiteit. Plus: het zorgt voor een stukje business continuïteit. Er kan altijd een tijd komen dat het economisch zwaarder is voor het bedrijf. En dan moet je zelf ‘lenig’ genoeg zijn om te kunnen bijspringen. Het feit dat wij altijd zelf ook actief zijn geweest bij opdrachtgevers, heeft ons er op de moeilijke momenten doorheen geholpen. Natuurlijk is het ook belangrijk om áán je bedrijf te werken, en niet alleen maar ín je bedrijf. Ook hier gaat het weer om het vinden van een goede balans.

Succesvol zijn in IT: groei je mee?

Hopelijk hebben wij jou door het lezen van dit blog kunnen inspireren om nog succesvoller te zijn in IT. En heb je meteen een goed beeld gekregen van onze werkwijze, en bedrijfsfilosofie. Ben jij een ondernemende professional en de beste in jouw vak? Misschien is werken via Xecutive dan iets voor jou (lees hier waarom dit aantrekkelijk is). Onlangs hebben wij weer 2 nieuwe IT-professionals toegevoegd aan ons team. 

Benieuwd wat wij jou kunnen bieden? Bekijk dan onze vacature voor testmanager, de vacature voor teammanager, de vacature voor agile projectmanager, de vacature voor business analist, en de vacature voor data consultant

Over Dick Zweistra

Dick werkte jarenlang voor Atos Origin als manager voordat hij begon met ondernemen in 2004 met Xecutive Management waar hij alleen met zelfstandigen werkte. Inmiddels runt hij samen met Jan al 5 jaar Xecutive Partners, en woont met zijn vrouw in Oud-Beijerland. Hij heeft uitgebreide ervaring met lijn-, programma- en projectmanagement. Dick heeft naast Sven nog een dochter. Leer in dit blog Dick beter kennen.

Over Jan Bosma

Jan richtte 25 jaar geleden het bedrijf Double IT op, wat na een doorstart samen met Dick in 2017 inmiddels Xecutive Partners is. Hij woont in Amsterdam met zijn vriendin, zijn twee dochters van 28 en 29 wonen ergens anders in de stad. Hij is gezellig, recht door zee en loyaal. Speelt niet graag het cup-a-soup-baasje, maar zet de lijnen uit en biedt graag een luisterend oor. Hij staat positief in het leven, en als het even kan op de golfbaan. Leer in dit blog Jan beter kennen.

Lees meer over werken bij Xecutive!

Elke dag naar huis met het gevoel dat je iets hebt bereikt

Van medior naar senior IT-consultant: jezelf rap en breed ontwikkelen bij Xecutive

6 voordelen van werken bij Xecutive Partners

Werken bij Xecutive of zelfstandig ondernemerschap?

Projectmanager Robert Jansen

Werken bij Xecutive: iets voor jou?