+31 6 55 888 651 info@xecutive.nl

We spraken met Jan Bosma over Xecutive, de kracht van het bedrijf maar vooral ook over Jan buiten Xecutive om. Wat houdt hem bezig wanneer hij niet met zijn werk bezig is? Waar komt de voorliefde voor Ajax vandaan? En wat zegt hij tegen zichzelf, wanneer het even tegen zit?  

Wat doe jij binnen Xecutive en sinds wanneer?

“Ik heb Xecutive bijna 25 jaar geleden opgericht samen met een zakenpartner en ben directeur van het bedrijf. inmiddels leid ik het bedrijf met mijn collega Dick Zweistra. Enkele jaren geleden hebben we een doorstart gemaakt, we hebben toen het bedrijfsmodel veranderd: de vaste kosten gingen omlaag, de variabele kosten omhoog. In het nieuwe business model tonen de mensen meer ondernemerschap over hun eigen opdrachten. Mensen zijn bij ons ondernemend, maar hoeven niet alles alleen te doen. Onze medewerkers krijgen een goed basissalaris en verdienen daar bovenop nog een stuk meer, als ze op prognose of daarboven presteren. We hebben de wind tegen gehad en de wind mee. En het is nog altijd leuk.” 

Wat maakt voor jou Xecutive de mooiste club om voor te werken?

“Weet je wat het is? Die woorden passen niet bij me, er zijn namelijk een heleboel mooie clubs om voor te werken. Maar wat maakt Xecutive een mooie club voor mij? We zijn niet ontzettend groot, ik ken dus iedereen die er werkt erg goed. We zijn hartstikke flexibel, in alles. Als je bij wijze van spreken een leasebrommer wil in plaats van een leaseauto, dan kan dat. We verwachten alleen dat je omzet maakt en dat de omzet uiteindelijk hoger is dan de kosten. Je bent daarbij helemaal vrij om te bepalen hoe je je dag invult. Bij ons kan heel veel. 
Wat ik ook fijn vind: je hoeft mensen niet continu bij de hand te nemen. Onze medewerkers kunnen heel goed voor zichzelf zorgen en zouden bijvoorbeeld prima als ZZP’er kunnen functioneren. Maar ze kiezen er gelukkig toch voor om bij ons te werken.”  


Hoe besteed je de uren die je niet aan Xecutive spendeert het liefst?

“Naast Xecutive heb ik ook nog een eigen project bij een klant, dat vergt ook behoorlijk wat uren. In mijn vrije tijd ga ik graag naar Ajax. Ik woon in Amsterdam, hou van de stad van de dingen die de stad te bieden heeft. Terrassen, restaurants, theaters, cultuur, bij vrienden eten. Kortom: de geneugten van de stad. 
Daarnaast golf ik, dat is ook nog wel een tijdrovende hobby. Je kunt golf misschien wel een beetje zien als knikkeren voor grote mensen. Je gaat met je vrienden en een balletje in je hand op pad. Daar is het zaak om dat balletje zo snel mogelijk in het gaatje te krijgen. En je bent dus heerlijk buiten. Het leuke van golf is ook dat je soms denktvandaag ging het zo goed, ik heb het spelletje geloof ik wel door. En dan gaat het de volgende keer gewoon weer helemaal niet zoals je wil. Mijn vriendin golft ook. Als we op vakantie gaan, nemen we altijd wel een golftas een mee. Waar je ook gaat, je kunt het overal ter wereld spelen. En altijd in een mooie omgeving.”  

Waar komt je voorliefde voor Ajax vandaan?

“Dat is een gevalletje paplepel. Ik ben geboren dichtbij het Olympisch Stadion. Vanaf dat ik heel klein was, was ik al voor Ajax. DWS en Blauw-Wit waren dichterbij, maar toch was ik voor Ajax. Ik ga al naar het stadion vanaf dat ik tien jaar oud was. Ik ging voor het eerst naar een betaald voetbalwedstrijd samen met een vriendje, dat was rond 1971. Het maakte zo enorm veel indruk op me. Op je tiende samen met een vriendje naar het stadion, dat zou nu niet meer kunnen trouwens.” 

Hoe ziet je thuissituatie eruit?

“Ik heb een vriendin en woon samen in een appartement in het centrum van Amsterdam. Ik heb twee dochters van 27 en 28 die ook in Amsterdam wonen. Ik kan mijn dochters dus gelukkig met enige regelmaat zien en spreken. Ze hebben net als ik een druk leven.”  


Hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Jeetje.. ze vinden me wel aardig, anders waren ze mijn vrienden niet denk ik! Ze zullen me ook gezellig vinden en redelijk recht door zee. Ik ben loyaal naar mijn vrienden.”Je mag morgen voor drie weken naar een bestemming naar keuze, waar ga je naartoe?

“Dan ga ik lekker naar Zuid-Afrika, dat vind ik zo leuk. Een bijzonder prettig vakantieland. Daar heb je prachtige natuur, met alles wat erbij hoort. Dieren, planten, de zee, stranden. Maar ook aardige mensen, heel goed eten, goede wijn, mooie golfbanen… Nou ja, meer heb ik echt niet nodig.”  


Als je eens een mindere dag hebt, met welk levensmotto help je jezelf dan de dag door?

“Nou, dat heb ik altijd het idee: morgen is er weer een dag, dat komt het vast weer goed. Ik heb gelukkig niet veel van die slechte dagen en bekijk het leven vrij positief.”