+31 6 55 888 651 info@xecutive.nl

De informatiehuishouding binnen de overheid kan beter. De kindertoeslagaffaire en de gelekte sms-berichtjes van Mark Rutte ten tijde van de kabinetsformatie in 2021 maakten dat pijnlijk duidelijk. Sebastiaan de Vos, senior adviseur informatiehuishouding bij de overheid (via Xecutive) vertelt in dit blog over het belang van snel beschikbare, én veilig opgeslagen informatie.

Sebastiaan de Vos (33) uit Bodegraven heeft jarenlange ervaring binnen de overheid. Voordat hij in dienst trad bij Xecutive, werkte hij bij diverse publieke organisaties waaronder De Rechtspraak. Zijn specialiteit:  digitaliserings- en verandertrajecten binnen de overheid in goede banen leiden, zodat de oplossingen aansluiten op de vraag van de burger én de  bestaande IT-situatie. 

Digitale informatiehuishouding binnen de overheid

De digitale informatiehuishouding omvat de opslag, het beheer en de verstrekking van gegevens binnen een organisatie. Deze gegevens kunnen variëren van brieven en e-mails tot foto’s, video’s, illustraties en zelfs een gescand bierviltje met afspraken. Sebastiaan: ‘Informatiehuishouding binnen de overheid is een grote uitdaging. Aan de ene kant moet vertrouwelijke informatie zeer goed worden beschermd. Anderzijds is de overheid juist vanwege de Wet open overheid verplicht om informatie te publiceren en beschikbaar te maken voor burgers. En ook nog eens binnen korte tijd. Net als wanneer je vroeger een Wob-verzoek naar de overheid stuurde, oftewel een verzoek om informatie, moet een Woo-verzoek binnen een aantal weken worden afgehandeld. Alleen is de periode om deze termijn te verlengen bij een complex of omvangrijk Woo-verzoek verkort naar 2 weken. Om aan die termijnen te kunnen voldoen is het daarom van groot belang om de informatiehuishouding op orde te krijgen en te houden. Daar speel ik momenteel als senior adviseur een rol in.’

Het belang van een excellente informatiehuishouding

De kindertoeslagaffaire en de gelekte sms-berichten van Mark Rutte enerzijds, en de invoering van de Woo hebben allemaal de urgentie gegeven om de informatiehuishouding binnen overheid te verbeteren.
Sebastiaan: ‘Naar aanleiding van deze gebeurtenissen zijn er rijksbrede initiatieven gestart om actief met de verbetering van de informatiehuishouding aan de slag te gaan. Betrouwbare en volledige informatie is altijd belangrijk, maar voor de overheid nóg een extra, omdat het invloed heeft op de besluitvorming en de creatie van nieuwe wetten. Het is dus goed dat alle organisaties allemaal verbeterstappen zetten.’


Wat is er, sinds de start van het digitaliseringsprogramma, concreet verbeterd? Sebastiaan: ‘Het generieke actieplan Open op orde is een rijksbreed actieplan dat zich richt op 4 actielijnen: professionals, volume en aard van informatie, informatiesystemen en bestuur en naleving. Aan de hand van deze actielijnen zijn er verschillende projecten gestart die zich bijvoorbeeld richten op e-mailarchivering, socialmedia-archivering en berichtenapp archivering, maar ook het aantrekken van informatieprofessionals en het (door-)ontwikkelen van de kennis en kunde van medewerkers op het gebied van informatiehuishouding en Woo-verzoeken door bijvoorbeeld trainingen en cursussen. De toegevoegde waarde is dat de actielijnen niet alleen op de techniek, maar ook op de medewerkers zijn gericht.’


Zoek jij uitdaging, vrijheid én financiële uitdaging?

Ben jij net als Sebastiaan op zoek naar meer uitdaging en goede arbeidsvoorwaarden? Ben jij een IT-professional met projectmanagementvaardigheden die houdt van vrijheid, financiële zekerheid én afwisseling? Wil jij instappen bij een interessant bedrijf, in een dynamische branche waar je écht de kans krijgt om tot bloei te komen en jouw meerwaarde kunt laten zien? Kom dan eens praten. Als succesvol IT-bedrijf zijn wij gekwalificeerd voor grote organisaties in verschillende branches. Dat betekent dat je via ons al snel kunt starten op een uitdagende positie. Hierdoor zit je nooit lang zonder een klus. Bekijk hier de voordelen van werken via Xecutive en bekijk onze vacatures en stuur ons vrijblijvend een e-mail via werkenbij@xecutive.nl. Blijven zitten waar je zit of klaar voor een nieuw avontuur? De keuze is aan jou!

Over Sebastiaan Vos

Sebastiaan Vos

Sebastiaan woont met Gaby in Bodegraven. In zijn vrije tijd kijkt hij graag voetbal en speelt hij graag padel. Hoewel hij vroeger architect of advocaat wilde worden, wekte de IT tijdens zijn studententijd zijn interesse. Zijn talent? De schakel zijn tussen business en IT, omdat hij beide kanten begrijpt en begrijpelijk kan uitleggen. Sebastiaan koos er onlangs voor om in dienst te treden bij Xecutive omdat hij zichzelf maximaal wil uitdagen en binnen korte tijd een brede ervaring wil opdoen bij verschillende bedrijven. Daarnaast spreken de voorwaarden van het partnermodel hem erg aan. Behalve een goed salaris en vanaf dag één een vast contract, zoekt hij naar volledige focus op de opdracht. Bij Xecutive vragen wij namelijk geen regelmatige aanwezigheid bij pizzasessies op kantoor of andere zaken die afleiden en een beslag leggen op de privétijd. 

Meer lezen over werken bij Xecutive

Projectmanager inschakelen: meer grip, controle en business continuïteit
voor een uitgeverij

Oprechte interesse tonen in andermans vak maakt jou een betere
professional

Elke dag naar huis met het gevoel dat je iets hebt bereikt en geleerd