+31 6 55 888 651 info@xecutive.nl

Vandaag de dag ‘praten’ niet twee systemen, maar tientallen systemen met elkaar. Een softwaresysteem, of een onderdeel daarvan vervangen, is daardoor een stuk risicovoller geworden. René van Buuren, een ervaren testmanager, weet daar alles van. Zijn aanpak? Een goed gedefinieerde set van eisen, grondig testen en een gestructureerd plan om risico’s te minimaliseren en kosten te besparen.

De complexiteit van systeemintegratie

De toegenomen hoeveelheid beschikbare data en de noodzaak om verschillende systemen met elkaar te verbinden, maken het IT-landschap steeds complexer. 

René: “Vroeger kon je met een beperkt aantal softwarepakketten een bedrijf runnen, nu heb je vaak tientallen systemen die met elkaar moeten communiceren, inclusief interfaces.”

René gebruikt de zorgsector als voorbeeld: “Vroeger had je veel losse systemen en handmatige invoer, nu is alles geïntegreerd. Neem als voorbeeld het digitaal zorgdossier. Dit dossier centraliseert de gezondheidsgegevens van een patiënt, waardoor zorgverleners een compleet en actueel overzicht hebben. Daarvoor is het wel nodig dat de  informatie uit verschillende systemen bij elkaar komt, zoals die van de huisarts, tandarts, ziekenhuizen, en andere zorgverleners.”

Systemen vervangen: een uitdaging

Als je vandaag de dag als organisatie besluit je systemen te vervangen, komt er veel meer bij kijken dan vroeger. “Software en systemen met elkaar verbinden kun je vergelijken met het leggen van een grote puzzel,” vertelt René. “Haal je in het midden van de puzzel stukjes weg en vervang je ze door nieuwe, dan moeten deze wel aansluiten op de bestaande stukjes.”

René legt uit: “Wanneer een organisatie besluit om het softwarelandschap te vervangen door een nieuwe aanpak, is een goed gedefinieerde set van eisen, ofwel requirements, essentieel. Deze requirements bepalen waaraan de nieuwe software moet voldoen. Kan de nieuwe software hetzelfde, maar dan sneller en beter? Dat is de vraag die je moet beantwoorden.”

Het proces begint met het selecteren van een leverancier die de software kan configureren en implementeren. Een development team zet vervolgens de technische vertaling van deze eisen om in één of meerdere systemen. 

Het testen van een keten aan systemen

Het testen van twee componenten is relatief eenvoudig, maar het testen van een hele keten aan systemen vereist een helikopterview. René legt uit: “Je hebt niet alleen inhoudelijke testkennis nodig, maar ook een overkoepelend inzicht in alle componenten. Als er in de hele puzzel twee stukjes worden vervangen, moet de hele puzzel nog steeds compleet zijn.”

Het doel van testen is om het risico op fouten bij livegang zo klein mogelijk te houden en kosten te besparen aan het einde van het traject. “Tijdens de testfase mag je tegen fouten aanlopen, die los je op voordat je live gaat. Als testcoördinator valideer ik de hele keten, en als de nieuwe systemen goed functioneren, kun je met zekerheid stellen dat het ook in productie werkt.”

Werkzoekenden helpen bij de Gemeente Amsterdam

René rondt momenteel zijn opdracht bij de Gemeente Amsterdam af. Daar was hij op ad interim basis werkzaam als testmanager. 

René: “Ik hield mij bezig met de implementatie van een nieuw systeem dat gericht was op het verlagen van het aantal werklozen in de stad. Amsterdam telt ongeveer 45.000 werkzoekenden, en het doel van dit nieuwe systeem was om hen beter te ondersteunen door middel van cursussen, vacatures en de mogelijkheid om een Aanvullende Levensonderhoudsvoorziening (ALO) aan te vragen. Het nieuwe systeem moest een uitgebreide keten van processen ondersteunen. Stel je voor dat je inwoner van Amsterdam bent en zonder werk komt te zitten. Je zou inloggen op een webpagina met je Burgerservicenummer (BSN), waarna je gegevens uit verschillende bronnen zoals het Kadaster, UWV en BKR worden verzameld. Het systeem toont al je gegevens en stelt je in staat om je werkloosheid aan te melden. Het regelt de financiële stroom en de maandelijkse uitkering van betalingen. Parallel hieraan wordt gekeken naar mogelijkheden voor werk en opleidingen. Werkgevers kunnen ook inloggen om vacatures te delen en geschikte kandidaten te vinden.”

René startte in november 2023, toen het project vier maanden stil had gelegen. “De vorige testcoördinator was vertrokken en ik nam zijn rol over, met de taak om als testmanager het project nieuw leven in te blazen. Er lag al een draft testplan, maar er was nog veel werk te doen. Mijn eerste stap was het formeren van een testteam van 15 personen. We begonnen met het uitwerken van testscenario’s gebaseerd op de processen die in het nieuwe systeem moesten werken. Elk scenario moest getest worden om zeker te zijn dat het systeem correct zou functioneren. Het huidige systeem werd vervangen en alle bestaande processen werden als basis meegenomen. We hebben intensief gewerkt aan de testscenario’s en de uitvoering van de tests. De testaanpak was gestructureerd en doelgericht, met een duidelijke focus op het garanderen van een naadloze overgang naar het nieuwe systeem. Helaas werd het testteam vanwege bezuinigingen ontmanteld voordat we het volledige proces konden afronden. De Gemeente Amsterdam heeft besloten om de verdere testuitvoering zelf op te pakken.”

Over René van Buuren

Het abrupte eind van de opdracht van René bij de Gemeente Amsterdam, zorgt ervoor dat hij momenteel beschikbaar is voor een andere opdracht. 

René is een gedreven testmanager met oog voor kwaliteit. Hij heeft kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Hij staat bekend als een perfectionist: “Noem mij pietje-precies, maar ik ga alleen voor het allerbeste.”

René’s aanpak is analytisch, gestructureerd en pragmatisch. Hij is jarenlang tester geweest en heeft in veel verschillende branches gewerkt, waardoor hij precies weet tegen welke problemen testers aanlopen en hoe hij deze effectief kan managen. Zijn ervaring strekt zich uit over sectoren zoals telecom, energie, retail, en de overheid. Hij heeft zowel front-end als back-end tests uitgevoerd.

Als Testmanager/Testcoördinator beheert René uitgebreide takenpakketten. Hij voelt goed aan wat nodig is om mensen op de juiste koers te zetten en is een enthousiaste, proactieve teamspeler.

Bij Xecutive Partners waardeert René de korte lijntjes en de verantwoordelijkheid van het zelf zoeken naar opdrachten. Hij is niet van het achteroverleunen en heeft een sterke drang om de branche waarin hij werkt goed te begrijpen. Zijn oprechte interesse en vasthoudendheid maken hem een waardevolle kracht, zowel in de inhoud als in zijn managementrol. René’s toewijding aan kwaliteit en zijn streven naar het allerbeste zorgen ervoor dat hij echt het verschil maakt in elk project waar hij aan werkt.

Meer lezen over Xecutive 

Werken bij Xecutive of zelfstandig ondernemerschap?

Xecutive behaalt NEN 4400-1 Certificering om toekomstige plaatsing IT-professionals te blijven garanderen

Zo tackle je een complex probleem